Katalog
Ładowanie...
Podkategorie
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów klasy II szerokoprofilowego technikum technologii żywności oraz szkoły policealnej; zawód - technik technologii żywności. Polecamy go również uczniom liceum profilowanego o profilu: rolniczo-spożywczym, blok tematyczny - podstawy przetwórstwa żywności.W części 2. omówiono operacje i procesy jednostkowe w...
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów klasy III technikum technologii żywności oraz szkoły policealnej; zawód technik technologii żywności. Polecamy go również uczniom liceum profilowanego o profilu: rolniczo-spożywczym, blok tematyczny - podstawy przetwórstwa żywności.Część 3. podręcznika zawiera wiadomości z zakresu higieny produkcji żywno...
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów liceum profilowanego o profilu usługowo-gospodarczym do bloku tematycznego - Obsługa klienta.Omówiono w nim system klasyfikacji towarów i usług oraz sposoby dobierania towaru do odpowiedniej grupy, podano zasady korzystania z norm. Przedstawiono właściwości towarów w aspekcie czynników wpływających na ic...
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów zasadniczej szkoły zawodowej, zawód: dekarz, betoniarz-zbrojarz, posadzkarz, malarz-tapeciarz.Omówiono w nim podstawowe pojęcia z zakresu budownictwa, podano zasadnicze wiadomości o elementach konstrukcji i wykończenia budynku, instalacjach budowlanych i robotach budowlanych. Ponadto zamieszczono wybrane...
alles klar. Grammatik to pierwsza w Polsce publikacja dotycząca gramatyki języka niemieckiego, która została dostosowana do poziomu umiejętności uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Zagadnienia gramatyczne są tutaj wyjaśniane na baziepodstawowego słownictwa, aby nie zakłócać procesu uczenia się poszukiwaniem w słownikach nieznanych wyrazów.Podręcz...
Podręcznik polecamy uczniom technikum i szkoły policealnej do nauki przedmiotu gospodarka i rachunkowość przedsiębiorstw gastronomicznych, w zawodach: kelner, kucharz, technik organizacji usług gastronomicznych oraz kucharz małej gastronomii.Zaprezentowany materiał obejmuje zagadnienia związane ze zjawiskami ekonomicznymi (gospodarką, dochodem,...
Atlas historyczny stanowi pomoc naukową i dydaktyczną dla uczniów gimnazjum i szkół ponadgimnazjalnych. Jest uzupełnieniem bogatej oferty Wydawnictwa dotyczącej historii. Pomoże uczniom w przygotowaniu się do egzaminu po gimnazjum z zakresu przedmiotów humanistycznych oraz w kontynuowaniu edukacji historycznej i kulturowej na poziomie ponadgimnazja...
Podręcznik napisany do programu nauczania przedmiotu podstawy ekonomii dla zawodu technik ekonomista i technik handlowiec. Część 1. obejmuje treści programowe związane z mikroekonomią, a część 2. - zagadnienia makroekonomiczne.Wiadomości prezentowane w tej części podręcznika dotyczą: systemów gospodarczych, równowagi makroekonomicznej, wzrostu ...
Podręcznik jest przeznaczony do nauki przedmiotu technologia i towaroznawstwo na poziomie technikum. Zawiera wiadomości z zakresu klasyfikacji i znakowania towarów, podstaw procesu produkcyjnego i jego powiązań z jakością wyrobów. Omówiono w nim podstawy normalizacji oraz systemy zapewnienia jakości, zasady certyfikacji i akredytacji w Polsce i...
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów liceum profilowanego o profilu ekonomiczno-administracyjnym, do bloku tematycznego - elementy rachunkowości, moduły: Zasady rachunkowości, Uproszczone formy rachunkowości.Zawiera opisy teoretyczne poszczególnych zagadnień ze schematami omawianych ewidencji zdarzeń gospodarczych oraz przykłady. Omówiono w...
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów liceum profilowanego o profilu zarządzanie informacją. Obejmuje zagadnienia dotyczące jednego modułu: • komputerowe przygotowanie publikacji (w programie nauczania jest to moduł: ``Komputerowy skład publikacji``).W podręczniku omówiono etapy procesu przygotowania publikacji do druku za pomocą kom...
Wydanie 2004...
Prezentujemy nowe wydanie podręcznika historii sztuki dla liceów. Obecna wersja została podzielona na dwie części (każda odpowiada dawnym dwu tomom). Dodatkowo druga część jest wzbogacona aneksem, w którym omówiono sztukę ostatniego trzydziestolecia XX wieku, a więc najnowsze zjawiska w sztuce.Książka zawiera bardzo szczegółowy, uporządkowany c...
Jest to nowe, całkowicie zmienione wydanie podręcznika Barbary Osińskiej "Sztuka i czas", wydawanego przez wiele lat i cieszącego się dużym uznaniem zarówno wśród uczniów liceów plastycznych, jak i innych osób zainteresowanych historią sztuki.Drugi tom obejmuje okres opisany w podtytule i odpowiada dawnym tomom III i IV. Ponadto dodano wiadomoś...
Podręcznik z nowej serii wydawniczej Kucharz małej gastronomii jest przeznaczony do nauki przedmiotu - podstawy żywienia człowieka, w zawodzie: kucharz małej gastronomii, na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.Omówiono w nim składniki odżywcze i ich rolę w organizmie człowieka, gospodarkę wodną i energetyczną organizmu oraz przemiany składnik...
Podręcznik z nowej serii wydawniczej "Kucharz małej gastronomii" do nauki przedmiotu – podstawy rachunkowości, w zawodzie: kucharz małej gastronomii, na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej.Autorka zapoznaje uczniów z podstawowymi pojęciami ekonomicznymi dotyczącymi przedsiębiorstwa gastronomicznego, uczy wypełniania dokumentacji rachunkowej w...
Podręcznik z serii „Kucharz małej gastronomii” jest przeznaczony do nauki przedmiotu wyposażenie techniczne. Podręcznik obejmuje następujące tematy: instalacje elektryczne, wodno-kanalizacyjne oraz wentylacyjne, materiały konstrukcyjne w urządzeniach gastronomicznych, maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej surowców, aparatura grzejna, aparatu...
Publikacja dotyczy wymaganego od 1999 r. od nauczycieli obowiązku formułowania wymagań programowych. Doświadczenia autorki konsultanta zajmującego się dydaktyką, a szczególnie diagnozą edukacyjną wskazują, że nauczyciele napotykają wiele problemów związanych z formułowaniem wymagań z zakresu nauczanego przedmiotu. Książka pomoże w dobrym planowaniu...
Publikacja polecana w programie pomocy psychologiczno-pedagogicznej WSiP na zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze w klasach 4-6 szkoły podstawowej.Pierwszy z trzech zeszytów do ćwiczeń w pisaniu, przeznaczonych dla klas 4-6 szkoły podstawowej. Ćwiczenia zebrane w zeszytach pomogą w przygotowaniu ucznia do redagowania różnych form wypowiedzi pisemnych...
Publikacja polecana w programie pomocy psychologiczno-pedagogicznej WSiP na zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze w klasach 4-6 szkoły podstawowej.Ćwiczenia stopniowo przygotowują uczniów do tworzenia i redagowania tych form wypowiedzi pisemnych, którymi – kończąc szkołę podstawową – powinni się swobodnie posługiwać. Znajomość tych form przewidują st...
Charakterystyka publikacjiW świecie kultury i mediów. Karty pracy dla gimnazjum:• są publikacją z zakresu kształcenia kulturowego dla uczniów klas 1–3 gimnazjum,• są kontynuacją serii Kultura, media i jadla szkoły podstawowej,• mają charakter uniwersalny i mogą być uzupełnieniem każdego cyklu do kształcenia literackiego i kulturoweg...
W podręczniku do każdego rozdziału jest podany wykaz umiejętności, a w rozdziałach oprócz podstawowego wykładu są zamieszczone ćwiczenia, zadania, pytania sprawdzające i tematy do dyskusji, które umożliwiają prowadzenie zajęć metodami aktywnymi i systematyczne sprawdzanie nabytej wiedzy i umiejętności uczniów. Na końcu każdej jednostki modułowej je...