Katalog
Ładowanie...
Podkategorie
Podręcznik przeznaczony dla uczniów technikum i szkoły policealnej, zawód technik budownictwa.W podręczniku podano podstawowe wiadomości z wytrzymałości materiałów. Przedstawiono najważniejsze definicje, rodzaje odkształceń, prawo Hooke’a i inne założenia podstawowe obowiązujące w zakresie wytrzymałości materiałów. Omówiono też charakterystyki ...
Książka pomocnicza dla uczniów technikum budowlanego uzupełniająca podręczniki „Statyka budowli” i „Wytrzymałość materiałów” (tej samej autorki). Oprócz wielu zadań, zarówno rozwiązanych, jak i przeznaczonych do samodzielnego rozwiązania, zawiera wzory i tablice pomocne w obliczeniach. Uważne przeanalizowanie zadań przedstawionych w tym zbiorze umo...
W podręczniku omówiono podstawowe prawa termodynamiki i hydrodynamiki, budowę i działanie : silników cieplnych, pomp i sprężarek; kotłów, siłowni i turbin parowych; napędów hydraulicznych i mechanizmów pneumatycznych; urządzeń chłodniczych oraz dżwignic i przenośników. Poruszono podstawowe zagadnienia z zakresu eksploatacji maszyn....
Podręcznik został napisany na bazie podręcznika tej samej autorki pod tym samym tytułem. Nowe wydanie podręcznika jest lepiej dostosowane do podstawy programowej i programu nauczania oraz liczby godzin przeznaczonych na realizację treści przedmiotu maszyny elektryczne.Treści podręcznika zostały zaktualizowane i wzbogacone o nowe zadania wspomag...
Podręcznik zawiera wiadomości dotyczące podstawowych działów mechaniki technicznej: statyki (siły i wektory, układy sił, moment siły, zjawisko i rodzaje tarcia, środek ciężkości); wytrzymałości materiałów (naprężenia, rozciąganie, ściskanie, ścinanie, zginanie, skręcanie; wytrzymałość złożona, wyboczenie, wytrzymałość zmęczeniowa); kinematyki (ruch...
Książka jest przeznaczona dla uczniów II klasy technikum, zawód: technik technologii żywności, wszystkie specjalizacje, oraz dla uczniów I klasy szkoły zasadniczej, zawód: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.Zawiera wiadomości z zakresu morfologii i fizjologii drobnoustrojów, wykorzystania ich w procesach technologicznych przemysłu...
Książka jest przeznaczona dla uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich, kształcących w zawodach: kelner i kelner bufetowy, kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego.Podano w niej podstawowe wiadomości na temat zakładów gastronomicznych - ich rodzajów, funkcjonowania, wyposażenia, zakresu świadczonych usług, rodzajów stanowisk oraz ...
Książka jest przeznaczona dla uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich, kształcących w zawodach: kelner i kelner bufetowy, kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego.Część druga zawiera wiadomości na temat zasad przygotowywania potraw przez kelnera w obecności konsumenta, omówiono techniki podawania gorących i zimnych napojów bezalk...
Podręcznik do przedmiotu podstawy ekonomii, przeznaczony dla uczniów techników i szkół policealnych o kierunkach ekonomicznych, zgodny z podstawą programową dla zawodu technik ekonomista. Zawiera treści dostosowane do programu nauczania dla tego zawodu wzbogacone o przykłady z życia gospodarczego.Podstawy ekonomii polecamy także studentom kieru...
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów technikum elektronicznego oraz słuchaczy szkoły policealnej, zawód technik elektronik.W części drugiej omówiono układy elektroniczne, takie jak: wzmacniacze, generatory napięcia sinusoidalnego, układy przebiegów niesinusoidalnych oraz zasilacze. Podano także podstawowe wiadomości z techniki cyfrowej, dot...
Książka jest przeznaczona dla uczniów klas I i II szkół zasadniczych, zawód - kucharz, do nauki przedmiotu: podstawy żywienia człowieka.Podano w niej podstawowe wiadomości o składnikach pokarmowych, ich właściwościach chemicznych,funkcjach biologicznych i wartościach odżywczych. Omówiono zasady prawidłowego zestawienia jadłospisów dla różnych g...
Podręcznik został napisany do programu nauczania dla zawodu technik ekonomista i technik handlowiec do przedmiotu technika pracy biurowej. Polecamy go również uczniom liceum o profilu ekonomiczno-administracyjnym, do nauki modułu – obsługa klawiatury w bloku tematycznym: praca biurowa, oraz uczniom liceum o profilu usługowo-gospodarczym do nauki mo...
Książka jest przeznaczona dla uczniów technikum elektronicznego wszystkich specjalności, zawód technik elektronik. Mogą z niej korzystać pracownicy zatrudnieni przy eksploatacji i obsłudze urządzeń elektronicznych.Obejmuje 11 ćwiczeń dotyczących badania: elementów rezystancyjnych, pojemnościowych, indukcyjnych, tłumików, nieliniowych elementów ...
Podręcznik dla uczniów technikum elektronicznego i szkoły policealnej wszystkich specjalności grupy elektronicznej, zawód technik elektronik.Zawiera wiadomości dotyczące zasad wykonywania pomiarów układów elektronicznych, najczęściej popełnianych błędów, specyfiki badania układów analogowych i cyfrowych, pomiaru sygnałów o małych i wielkich czę...
Podręcznik do przedmiotu "Rachunkowość przedsiębiorstw" dla zawodów: technik ekonomista i technik handlowiec. Zawiera wiadomości dotyczące organizacji rachunkowości, ewidencji majątku obrotowego, trwałego, kapitałów, kosztów, kalkulacji inwentaryzacji oraz ustalania i podziału wyniku finansowego, a także sprawozdawczości i jej analizy w firmach pro...
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów zasadniczych szkół zawodowych, zawód: monter instalacji i urządzeń sanitarnych....
Książka jest zgodna z podstawa programową i programem nauczania dla zawodu technik handlowiec i technik ekonomista. Zostały w niej omówione podstawowe pojęcia z zakresu statystyki, metody badań statystycznych oraz etapy badania statystycznego. W ramach analizy statystycznej omówiono analizę: natężenia, struktury, tendencji centralnej, rozproszenia ...
Książka jest przeznaczona dla uczniów techników grup: mechanicznej, hutniczej, górniczej i pokrewnych. Polecamy ją uczniom liceów profilowanych o profilach: mechaniczne techniki wytwarzania, mechatronicznym i transportowo-spedycyjnym, a także słuchaczom policealnych studiów zawodowych grupy mechanicznej i studentom uczelni technicznych.Jej tema...
Podręcznik zawiera wiadomości zgodne z podstawą programową kształcenia w zawodzie technik handlowiec na poziomie technikum i szkoły policealnej.Omówiono w nim wyroby ceramiczne, wybrane materiały budowlane, szkło i wyroby szklane,wybrane artykuły elektrotechniczne, zmechanizowany sprzęt gospodarstwa domowego, papier i wyroby papiernicze, surowc...
W podręczniku omówiono i zdefiniowano urządzenie elektroniczne, układ elektroniczny i układ regulacji automatycznej. Wiele uwagi poświęcono elementom biernym obwodów, układów i urządzeń elektronicznych, takim jak: rezystory, kondensatory, cewki indukcyjne; elementom półprzewodnikowym; diodom, tranzystorom bipolarnym i polowym, tyrystorom, termistor...
W drugiej części miniserii "Urządzenia elektroniczne" omówiono podstawowe układy elektroniczne oraz przykłady ich zastosowań w konkretnych urządzeniach elektronicznych, np.: wzmacniacze elektroniczne, elektroniczne układy przekształcające i generacyjne, układy cyfrowe – w tym przerzutniki, bramki, układy programowalne, rejestry, dekodery, multiplek...
Książka jest przeznaczona dla uczniów klas I i II technikum o zawodzie technik żywienia, specjalizacja - żywienie zbiorowe oraz o zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego. Publikację polecamy także uczniom liceum profilowanego o profilu: rolniczo-spożywczym, blok tematyczny - podstawy przetwórstwa żywności oraz słuchaczom policealnego stud...
Podręcznik obejmuje materiał przewidziany programem nauczania przedmiotu energoelektronika w zawodzie technik elektryk na poziomie technikum i szkoły policealnej.Omówiono w nim przyrządy półprzewodnikowe i moduły energoelektroniczne, układy energoelektroniczne, zaprezentowano różnorodne zastosowania urządzeń energoelektronicznych, m.in. w układ...
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów klasy II i III technikum – do nauczania przedmiotu podstawy żywienia człowieka w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego. Polecamy go również studentom studiów licencjackich na kierunkach: nauka o żywieniu, dietetyka, pielęgniarstwo, położnictwo i bromatologia.Podręcznik zawiera podstawowe wiad...