Katalog
Ładowanie...
W podręczniku zaprezentowano wiedzę na temat możliwości korzystania z różnych źródeł informacji o produktach i usługach reklamowych, rozpoznania rynku produktów i usług reklamowych na podstawie analizy ekonomicznej i marketingowej. Podkreślono znaczenie stosowania narzędzi marketingu i opracowania oferty handlowej zgodnie z oczekiwaniami i potrzeba...
Zbiór ćwiczeń dostosowany jest do struktury wydanego przez nas podręcznika Elementy prawa. Książka jest podzielona na 12 rozdziałów: 1. Podstawowe wiadomości o prawie, 2. Prawo konstytucyjne, 3. Prawo cywilne, 4. Prawo rodzinne i opiekuńcze, 5. Prawo pracy, 6. Prawo administracyjne, 7. Prawo karne, 8. Prawo gospodarcze, 9. Prawo finansowe, 10. Ochr...
W podręczniku omówiono zasady ochrony przeciwpożarowej w branży elektrycznej oraz kwestie odnoszące się do ergonomii pracy. Scharakteryzowano również źródła i czynniki szkodliwe w środowisku pracy oraz środki ochrony niezbędne do wykonywania zadań zawodowych. Dodatkowo przybliżono przepisy dotyczące prawnej ochrony pracy....
zbiór zadań testowych i praktycznych przygotowujących do egzaminu; kwalifikacja T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych; zawód technik żywienia i usług gastronomicznych. Zbiór zawiera sześć zestawów przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikację T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Każdy zestaw zawiera 40 zad...
W książce omówiono - w formie pytań i odpowiedzi - budowę, eksploatację oraz zasady bezpiecznej obsługi najczęściej użytkowanych w Polsce suwnic.Publikacja swą treścią skierowana jest głównie do osób przygotowujących się do uzyskania uprawnień do obsługi suwnic w kategorii IS i IIS, wydanych przez Urząd Dozoru Technicznego. Ponadto może być prz...
Żywienie i usługi gastronomiczne. Cz. V. Działalność gospodarcza w gastronomii jest podręcznikiem przeznaczonym dla uczniów technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Publikacja została przygotowana zgodnie z obecnie obowiązującą podstawą programową kształcenia w tym zawodzie, opracowaną na podstawie rozporządzenia...
Zbiór przeznaczony dla zawodu technik obsługi turystycznej w zakresie kwalifikacji T.14. "Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych". Zawiera 8 zestawów, w skład których wchodzą testy i zadania praktyczne, mające za zadanie pomóc uczniom przygotować się do egzaminu zawodowego. Każdy zestaw to przykładowy egzamin zawodowy...
Żywienie i usługi gastronomiczneCz. IV. Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii jest podręcznikiem przeznaczonym dla uczniów technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Publikacja została przygotowana zgodnie z obecnie obowiązującą podstawą programową kształcenia w tym zawodzie oraz uwzględnia stan prawny ...
Tom I materiałów edukacyjnych do kwalifikacji A.27. Organizacja i prowadzenie kampanii reklamowej dla technika organizacji reklamy zawiera cztery części. Pierwsza dotyczy rodzaju i funkcji reklamy oraz badań marketingowych i sposobów ich prezentacji. Druga część omawia szczegółowo planowanie kampanii reklamowej oraz ocenę jej skuteczności. Trzecia ...
Podręcznik jest dostosowany do nowych podstaw programowych kształcenia w zawodach i jest przeznaczony dla uczniów techników, zasadniczych szkół zawodowych i słuchaczy szkół policealnych we wszystkich zawodach. Są w nim zamieszczone przykłady i wzory dotyczące różnych branż, bo bez względu na to, w jakiej branży ktoś chce uruchomić i prowadzić własn...
Materiały ćwiczeniowe są to materiały przeznaczone dla uczniów, służące utrwaleniu przez nich wiadomości i umiejętności. Materiały ćwiczeniowe nie podlegają procedurze dopuszczania przez Ministra Edukacji Narodowej ani nie są umieszczane w żadnych urzędowych wykazach. Decyzja o tym, czy i jakie materiały stosować, należy wyłącznie do nauczyciela. M...
Zbiór zadań testowych i praktycznych przygotowujących do egzaminu z kwalifikacji A.36. Prowadzenie rachunkowości;typ szkoły: technikum, szkoła policealna; 200 zadań testowych i 5 zadań praktycznych...
Podręcznik w przejrzysty sposób i dostosowanej do potrzeb uczniów formie przedstawia i wskazuje konkretne rozwiązania merytoryczne dotyczące sprawozdawczości i analizy finansowej przedsiębiorstw, popierając rozważania teoretyczne licznymi praktycznymi przykładami. Książka jest dobrze osadzona w realiach współczesnych obszarów oceny działalności prz...
Podręcznik do nauczania w zawodach technik mechanik oraz operator obrabiarek skrawających realizujący treści z zakresu trzeciej części kwalifikacji M. 19 (Przygotowywanie obrabiarek sterowanych numerycznie do obróbki). W publikacji zostały omówione takie zagadnienia, jak: budowa obrabiarek sterowanych numerycznie, podstawy programowania obrabiarek ...
Podręcznik realizujący efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów branży samochodowej w zakresie PDG (Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej). Omówiono w nim m.in. podstawy formalno-prawne działalności gospodarczej, w tym: formy organizacyjno-prawne, podejmowanie, wykonywanie, zawieszanie i zakończenie działalności, przepisy pr...
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach z branży budowlanej.Ta publikacja to wyczerpujące kompendium wiedzy na temat przepisów prawa z zakresu podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej (PDG) w branży budowlanej, zasad działalności budowlanej na rynku oraz różnych form działalności gospodarczej. Autor rzetelnie sc...
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach z branży elektronicznej, informatycznej i elektrycznej. Realizuje treści z zakresu efektów kształcenia wspólnych dla tej branży.Publikacja rzetelnie i przystępnie przybliża zagadnienia związane z podejmowaniem i prowadzeniem działalności gospodarczej w branży elektronicznej, informaty...
Podręcznik do nauki zawodu technik mechatronik zawiera treści z zakresu drugiej części kwalifikacji E.18 (Obsługa systemów i urządzeń mechatronicznych). Zaprezentowano tu wiedzę i opisano umiejętności związane z naprawą urządzeń elektrycznych, pneumatycznych, hydraulicznych i mechanicznych oraz z diagnostyką urządzeń i systemów mechatronicznych (pr...
Publikacja przeznaczona dla uczniów i słuchaczy szkół oraz placówek kształcących kandydatów do pracy w branży samochodowej. Precyzyjnie przedstawiono w niej przepisy i zasady ruchu drogowego oraz znaki i sygnały drogowe. Omówiono obowiązki kierującego pojazdem i uczestnika ruchu drogowego, m.in. zasady postępowania na miejscu wypadku drogowego....
Nowoczesny, aktualny podręcznik – następca znanej i cenionej publikacji Kosmetologia. Podstawy tej samej autorki!Popyt na wykwalifikowanych pracowników w zawodzie technik usług kosmetycznych zachęca do kształcenia w tym kierunku i stwarza zapotrzebowanie na fachowe źródła wiedzy z kosmetologii.Podręcznik doskonale odpowiada na te potrzeby. ...
Obowiązkowa pozycja w trakcie przygotowań do egzaminu! Zbiór zadań obejmuje wszystkie najważniejsze zagadnienia obowiązujące podczas egzaminu zawodowego z kwalifikacji A.35. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji.To idealna publikacja uzupełniająca podręczniki z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw. Dzięki wykonaniu wielu różnorodnych...
Repetytorium przygotowuje do egzaminu z kwalifikacji T.10. w zawodzie kelner. Pomaga powtórzyć najważniejsze wiadomości, sygnalizuje treści, które kandydat na kelnera powinien opanować, oraz umożliwia sprawdzenie swojej wiedzy dzięki testom i zadaniom praktycznym.Publikacja zawiera 5 testów po 40 pytań z kluczem odpowiedzi oraz 5 zadań praktycz...
Nowy podręcznik współautorów Produkcji roślinnej, lubianej i od lat stosowanej, jednak pisanej jeszcze do starej podstawy programowej.Nowa publikacja to podstawowe źródło wiedzy w nauce zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik. Wprowadza w zagadnienia produkcji roślinnej. Omawia czynniki biogeograficzne o decydującym znaczeniu dla u...
Publikacja do nauki zawodów technik rolnik, technik agrobiznesu i rolnik, omawiająca produkcję roślin okopowych, przemysłowych i paszowych.Autorzy dużo uwagi poświęcają właściwemu utrzymaniu użytków zielonych. Uczą identyfikacji traw (ponad 40 rysunków roślin!) – umiejętności niezbędnej rolnikowi do oceny stanu użytku zielonego i ustalenia najl...